Peru – Interview Coen

Interview met Coen over zijn tijd in Peru (27/07/18 – 19/08/18)

1) Hoe was de ontvangst toen je aankwam?

Dat kon niet beter, zowel toen ik aankwam in Lima als de volgende dag in Cuzco stond er iemand klaar met bordje met mijn naam erop. Het was erg fijn om nergens meer over na te denken na zo’n lange vlucht.

In Lima werd ik naar hotel gebracht, waar ik volgende dag weer werd opgehaald en op het vliegveld werd afgezet voor mijn vlucht naar Cuzco.

In Cuzco werd ik naar het studentenhuis gebracht waar iemand mij hartelijk ontving en mijn kamer liet zien en beetje wegwijs maakte.

Tips: koop als je aankomt in Lima iets te eten zodat je niet in je eentje nog s avonds op stap hoeft.

De rit van vliegveld Lima naar hotelletje duurt langer dan verwacht, ongeveer 40 minuten.

Volgende ochtend ruim vantevoren (3 uur) op vliegveld zijn zodat je alle tijd hebt.

In weekend zijn er veel studenten op stap maar ik heb direct contact gemaakt met paar studenten die er wel waren en daarmee eerste weekend al mee op stap gegaan.

2) Hoe was het leven in het studentenhuis?

Het was er erg gezellig. De gemiddelde leeftijd van de studenten lag tussen 18 – 25 jaar. De periode dat ik er zat was er een mix van Nederlanders, Duitsers en Zwitsers.

Het eten was erg goed en de kamers waren schoon. Enige minpuntje was dat er niet altijd warm water is en dan is douchen s ochtends wanneer het nog erg koud is geen pretje.

Overdag is er altijd een arts aanwezig voor de studenten.

Alleen studenten van de Talenschool mogen in het studentenhuis komen. Niemand heeft de sleutel van de voordeur, dus zelfs om 4 uur ’s nachts wordt de deur voor je open gedaan door de conciërge.

Als je een weekend weggaat moet je jouw sleutel daar laten en bij thuiskomst krijg je hem weer terug , dat is een sociale controle zodat ze zeker weten dat de studenten weer veilig thuis zijn.

3) Had je last van hoogteziekte?

Nee ik niet, maar voor diegene die er wel last van hebben heeft de dokter ter plekke pilletjes tegen hoogte zieke, deze zijn dezelfde die je in Nederland kunt krijgen.

Verder beetje rust houden, goed water en anijsthee drinken.

4) Hoe vond je de Spaanse lessen?

De lessen waren erg goed. Ik heb in 3 weken ontzettend veel geleerd.

Aan het einde van de 3 weken heb ik mijn A1 toets gehaald (heb wel in mijn vrije uren wat gestudeerd)

5) Hoe was jouw vrijwilligersproject?

Ik heb deelgenomen aan project SE 10. Kinderen leeftijd 4 – 11 jaar uit arme wijken komen na schooltijd in klaslokaal hun huiswerk doen. Je helpt hun met hun huiswerk. Het viel mij op

dat de kinderen erg slim en gemotiveerd waren. Er is ook ruimte voor eigen initiatief,zo kun je bv Engelse les geven met als thema voetbal Je kunt ook uur voordat de lessen beginnen afspreken op het voetbalveldje vlakbij de school en ze dan voetbal training geven. Je kunt op die manier een leuke combinatie maken van Engelse les en voetbal training.Ze krijgen er ook een warme maaltijd zodat ze goed gevoed weer naar huis gaan.

6) Wat heb je in jouw vrije tijd gedaan?

Ik ben weekend naar het Titicacameer gegaan, verder naar de Rainbow mountain en naar de Machu Pichu, een 1 daagse tour omdat ik te weinig tijd had voor Salkantay trek.

Alle tours waren indrukwekkend. Bij het Titicacameer slaap je bij familie thuis, die ook voor je kookt, zo proef je de lokale sfeer erg goed.

De Peruanen zijn hele vriendelijke, gastvrije en behulpzame mensen.

7) Wat vond je van Cuzco als stadje?

Cuzco is heel klein gezellig stadje, het is soort groot marktplein met allemaal kleine straatjes erom heen. Op zaterdag is er de gezellige San Pedro markt, Verder heb je overal supermarktjes waar je allerlei spullen kunt kopen. Behalve de Apache truien zijn ook jeans en schoenen ed heel goedkoop.

Uiteten kun je voor ongeveer € 6,- dat is inclusief drank. Een glas bier , bijna een liter, kost € 2,-

8) Hoe heb je veiligheid in Cuzco ervaren?

Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld zelfs s avonds op straat niet. Wel is het verstandig om s avonds altijd met groepje uit te gaan. Cuzco centrum is heel overzichtelijk en alles is op loopafstand. Er is 1 wijkje waar je beter niet kunt komen vanwege zakkenrollers, maar dat weten ze precies bij het studenten huis.

De bussen waren van goede kwaliteit.

9) Hoe was het klimaat?

Tussen 11.00 u en 16.00 u is het lekker weer, kun je in T shirt of luchtig truitje rond lopen. Daarna koelt het erg af en s nachts wordt het wel 5 Graden. Gelukkig krijgt iedere student 3 warme dekens zodat je het tijdens het slapen niet koud krijgt.

Je kunt in Cuzco voor heel weinig geld (€ 7)hele mooie Apache truien kopen.

Tip: neem iig een thermo , 1 dikke trui en skisokken mee voor bij aankomst!

Extra tips:

Op terugweg zorg dat je ruim 3 uur van tevoren op vliegveld aanwezig bent want ik had de pech dat mijn vlucht niet ging maar ik kon toen nog mee met de vlucht daarvoor.

Wel had ik de pech dat er piloten staking was.

Conclusie: Ik kijk terug op een fantastische tijd en de drie weken zijn voorbij gevlogen.