Paraguay – Sarah Huizen bouwen

Sarah over haar tijd in Paraguay

Het is hier helemaal super! Met Adriana werkt het geweldig elke dag loop ik naar de afgesproken plek ongeveer 5 minuten waar de vriend van Ardiana mij ophaalt samen met Adriana om ons vervolgens naar een busstation te brengen. Lukt het niet,ga ik sinds deze week zelf met de bus. Voel mij voorkomen veilig en weet de weg inmiddels. Ook de busreis is geen probleem. Heerlijk om naar de mensen te kijken die allemaal dingetjes aan het verkopen zijn. Fruit,chipa,kauwgom en heel veel meer.

Eenmaal met de bus aangekomen in Luque na een keer overstappen begint de dag. De eerste week eigenlijk vooral bezig geweest met moederdag, maar ook dat was heel leuk om met de kinderen te doen. Het progamma opzetten gaat niet helemaal zoals ik gedacht had, maar er zijn genoeg andere leuke dingen te doen zoals ik nu bijvoorbeeld met Carina (Duitse vrijwilligster van AFS) een poppenkast show aan het voorbereiden ben. De show dat over hans en grietjes gaat begint vrijdag, de uitnodigingen zijn al langs de mamma’s gebracht. De show duurt tot woensdag en heb dus tot woensdag de tijd om te bedenken hoe ik daarna op een makkelijkere manier leuke dingen met de kids kan doen. Ben nu namelijk 3 dagen bezig geweest met de voorbereiding en dus weinig contact met de kids. Soms natuurlijk wel even een klein spelletje waar ik van hoop dat ze die vaker gaan spelen.

Met Carina heb ik het helemaal naar mijn zin al hoewel ik nog echt in mijn Nederlandse tempo zit en zij hier met 7 maanden in een gastgezin het Paraguayaanse tranquilo in haar hoofd heeft zitten.Vind ik jammer want wil zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan voorbereidingen van de spellen voor de kids.

Met de andere mensen die op het kantoor zitten heb ik niet zo veel. Met Adriana is er wel echt een klik, met die andere 2 wat minder, maar zorgt gelukkig niet voor een mindere gezellige werk sfeer.

Doordat ik zoveel met voorbereidingen bezig ben zie ik de kids weinig af en toe komen ze even buurten om even gedag te zeggen. Vind ik natuurlijk super gezellig en dan is die klik er zeker. Gisteren met de kids 5 kleine spelletjes gedaan en vandaag kwamen ze vragen of we nog iets gingen doen. Helaas moest ik “nee” verkopen. Hopelijk morgen beter!

De groep waar ik nu mee werk zijn 3-12 jaar. Maar ik denk dat daar nog wel verandering in komt. Dat zou ik in ieder geval heel graag willen, omdat die kleintjes zich toch altijd met elkaar vermaken bijv. in de speeltuin. De wat oudere zitten namelijk veel in huis. Heb tot woensdag om na te denken over wat ik met hun graag zou willen doen. Dacht misschien naar een film kijken, die je hier kan kopen voor 5 euro.

Met Techo heb ik dit weekend een huis gebouwd een ervaring om nooit maar dan ook nooit te vergeten. Samen met een groep van ong.10 man zijn we in een rijke sloppenwijk een huis gaan bouwen voor een gezin die daar woont. Ik dacht dat ze huizen bouwde voor mensen die helemaal niks hadden, maar dat blijkt niet het geval. Het gezin ( vader,moeder(zwanger),zoontje en 2 dochters) hadden wel een huis maar wel dat van alle kanten lekte. Super leuk om voor hun een mooi huis te bouwen waar je van weet dat de baby in aankomst een veilige plek heeft. Ook was het leuk dat je 2 dagen lang echt in z’n gezin mee leeft, lunchen in het huis wat mevrouw had klaargemaakt op een vuurtje, papa die terug komt van een zware dag werken en de kinderen die zich vermaken op straat met een flesje en met elkaar. Dat dan met een leuke groep mensen waar je na het bouwen nog even iets mee graat drinken of eten. Kortom een ervaring die mij altijd bij zou blijven.

Met het gastgezin gaat ook alles helemaal goed. Heb wel het idee nu Victoria thuis is ik hier een totaal ander verblijf heb dan de andere hier hebben gehad. Maar super leuk om eindelijk eens een zus te hebben. Super lekker eten en af en toe leuke dingen doen met het gezin zoals vorige week met moederdag naar een vis restaurant bij een rivier wat voor mij helemaal vertrouwd aanvoelde, omdat ik zeker wist dat mijn ouders en broers in Nederland hier graag bij hadden willen zijn.

Het weekend naar de Chaco is in 4 woorden te beschrijven: sport,feest,cultureel en sociaal. Kortom helemaal top! een ervaring die ik niet had willen missen en leuke vrienden aan over gehouden, waar ik nu al gezellig mee ben uitgegaan.

Van de overstromingen in Chaco heb ik gelukkig niks meegekregen hoop dat het niet al te ernstig is/was?

Behalve dan dat ik u heel erg wil bedanken alvast voor een tot nu toe al super leuke reis, waar zeker nog meer leuke dingen gaan uitkomen heb ik niks te zeggen. Jammer dat het nog maar een korte tijd is:( Ben blij dat ik hier 2 maandjes mag verblijven. Naar huis gaan heeft een dubbel gevoel. Maar zou eigenlijk alleen naar huis willen gaan om mijn fantastische ervaring met iedereen te mogen delen.