Paraguay – Myrthe en fleur Amnesty

Myrthe en Fleur | Amnesty International

Wij, Myrthe en Fleur, zijn inmiddels 5 weken in Paraguay en onze tijd hier zit er bijna op. Aan de ene kant heel veel zin om te gaan reizen maar aan de andere kant moeilijk om je ´nieuwe thuis´ achter te laten. Dit betekent dat we hier echt een TOP tijd hebben gehad!! Afgezien van de zomer temperaturen (elke dag tussen de 20 en de 45 graden) hebben we zoveel lieve mensen ontmoet, bijzondere dingen meegemaakt, fantastische uitstapjes gehad en mogen we in onze handjes klappen met ons gastgezin en onze woonplek. Zo warm ontvangen, ons eigen huisje naast het gewone huis, een heerlijk zwembad, zonen en dochters van ongeveer dezelfde leeftijd en de bijkomende vriendengroepen. Oftewel, wat een geluk! Echter, daar kwamen we niet voor. Deze 5 weken hebben we vrijwilligerswerk gedaan voor Amnesty Paraguay, iets waar we Carine heel dankbaar voor zijn want normaal gesproken kom je hier niet zomaar binnen. Vanaf dag 1 werden we heel dankbaar ontvangen en hadden we gelijk twee meetings over de geschiedenis van Amnesty en over het project waar wij voor zouden gaan werken. Wij hebben geholpen met het wereldwijd bekend maken van een tentoonstelling die de schendingen van de mensenrechten van de inheemse bevolking van Paraguay aan de kaak stelt. Wij werkten hierbij voor Sonia Agudo, zij heeft dit project gecreërd en uitgevoerd. Meteen in de eerste week vond de tentoonstelling plaats waarbij de inheemse stammen zelf aanwezig waren, dit was heel bijzonder omdat dit voor de meesten de eerste keer was dat ze überhaupt in een stad waren. Heel speciaal voor beide partijen om te zien waarvoor dit project is bedoeld. Wij hebben geprobeerd ons steentje bij te dragen door de tentoonstelling naar Nederland te halen. We hebben daarvoor musea, kranten en tijdschriften benadert en proberen aan te tonen hoe belangrijk het is dat dit project wereldwijd de aandacht krijgt. De gehele tentoonstelling en alle communicatie uitingen waren enkel in het spaans, al deze bronnen van informatie hebben wij vertaald naar het Nederlands, te denken valt aan de site, verhalen bij schildering etc.

Om te weten en beseffen waar we dit voor deden kregen we de unieke kans om mee te gaan naar El Chaco, de plaats waar de inheemse stammen wonen. We zijn daar twee dagen geweest met de kunstenaar, Sonia en een cameraploeg. Er zijn opnames gemaakt voor een documentaire waarbij vele mensen zijn geïnterviewd. Deze documentaire wordt binnenkort uitgebracht. Het was heel indrukwekkend om hun manier van leven van dichtbij mee te maken en te beseffen hoe hard de realiteit is. Een wereld van uiterste, op vrijdag nog in een mooi outfitje op het terras bij de sushi club om vervolgens twee dagen later in een wereld terecht te komen waar we leefden van crackers en waarbij men enkel leeft van het land. Dit betekende dus geen toilet, supermarkt, licht, wasmachine en alle gemakken die voor ons als vanzelfsprekend worden beschouwd. Goed om dit te beseffen en een wijze les om dit verhaal af te sluiten.

We willen Bienvenido ontzettend bedanken voor de onvergetelijke ervaring en we hopen dat Carine nog vele mensen kan helpen om ook zo iets mee te maken. Carine, bedankt voor het 24/7 klaar staan voor ons én het in de puntjes uitgewerkte programma. De communicatie had niet beter kunnen zijn en dankzij jou hebben we ons nooit ergens druk over hoeven maken! Bedankt!!!

Liefs Myrthe en Fleur (in Paraguay Myrtha and Floor).