Paraguay – Florentine Kinderdagopvang & Huizen bouwen

Florentine – Kinderdagopvang & Huizen bouwen

Mijn twee maanden in Paraguay dit voorjaar(2018) waren fantastisch! Ik heb hier drie dagen in de week gewerkt bij een kinderdagverblijf waarbij ik mee mocht helpen met het verzorgen van de kinderen daar en spelletjes voor ze mocht knutselen. Bienvenido Gap Year heeft goed contact met de directrice van het kinderdagverblijf waardoor het gemakkelijk was je eigen werktijden te bepalen. Zo had ik tijd over om daarnaast nog een ander project te doen en tijd om het land beter te leren kennen. Zonder het contact via Bienvenido zouden ze daar wat minder begrip voor kunnen hebben en wat strenger zijn. De vrouwen die daar werkten waren super lief en dankbaar en het was heel indrukwekkend om te zien hoe hard ze wel niet werkten en hoe goed ze de kinderen daar begeleidden. De andere twee werkdagen werkte ik op het kantoor van TECHO waar ik mocht helpen met hun fundraising. Dat was in het begin lastig aangezien bijna al hun documenten in het Spaans waren en ik die dus eerst moest vertalen voor mezelf. Maar het was super bijzonder dat ze mij de kans en de verantwoordelijkheid gaven hen te helpen met zo iets belangrijks. Ik heb daar veel geleerd en ben eigenlijk nu nog steeds bezig met het geld inzamelen voor TECHO vanuit Nederland.

TECHO is een internationale organisatie die huizen bouwt in sloppenwijken in Zuid-Amerika en zelf ben ik ook voor vier dagen met 70 andere Paraguayaanse studenten als vrijwilligster naar zo´n sloppenwijk gegaan om voor twee gezinnen een huis te bouwen. Dat was denk ik één van de meest bijzondere dingen die ik ooit gedaan heb. Overdag ben je met een groepje van zes vrijwilligers samen met het gezin aan het bouwen en eet je ook met elkaar. Hierdoor kun je zoveel van elkaar leren en lijken de grote verschillen tussen arm en rijk even weg te zijn. Door deze vier dagen heb ik ook veel Paraguayaanse leeftijdsgenoten leren kennen met wie ik later ook uit kon gaan.