Judith

Ervaring Judith met Spaanse Talenschool in Santiago, Chili

Nu alweer 6 weken geleden kwam ik terug naar Nederland na een geweldige vijf maanden in Zuid-Amerika. Nog steeds zou ik elke dag terugvliegen, zo leuk heb ik het gehad!

Mijn Zuid-Amerikaanse avontuur begon in Santiago, Chili, waar ik vijf weken lang een Spaans cursus heb gevolgd. In deze periode woonde ik in een studentenhuis met verschillende studenten van mijn Spaans school. Dit waren studenten van over de hele wereld, Japan, Frankrijk, Brazilië, Australië, Amerika, Duitsland, Engeland en ga zo maar door. Ons huis werd op school en door andere studenten Casa Loca (Crazy House*) genoemd, het was de plek waar iedereen verzamelde voor het uitgaan en dus veel gefeest werd. Ik sliep op een kamer met een Duits meisje waar ik het erg goed mee kon vinden, dus eigenlijk was elke avond een klein logeerpartijtje!

Het was erg bijzonder om samen te leven met mensen uit zulke verschillende culturen, en eigenlijk kom je er zo ook pas achter wat een kleine en grote verschillen er tussen deze culturen bestaan. In huis werd, tegen de regels in, zeker niet altijd Spaans gepraat omdat de meeste studenten beter Engels spraken. De Brazilianen spraken echter geen Engels, dus moesten we toch ook thuis Spaans oefenen. In het begin merkte ik dat ik bijna niks tegen hen durfde te zeggen, uit angst om fouten te maken, maar aan het eind van mijn vijf weken kon ik gewoon gesprekken met hen voeren. Ik denk dat ik hierdoor vooral mijn grote vooruitgang met Spaans merkte: het gemak waarmee ik aan het eind van mijn cursus een Spaans gesprek durfde aan te gaan.

Elke dag hadden we Spaans les, 3 uur per dag, in de ochtend of in de middag. De eerste maandagochtend moesten we een schriftelijke en mondelinge test maken om ons niveau te bepalen. In Nederland had ik al wat cursussen gevolgd dus ik hoopte natuurlijk niet op het laagste niveau te eindigen.. Gelukkig was dit ook niet het geval en mocht ik op niveau A2 beginnen. De klassen bestaan uit ongeveer 2 tot 10 studenten en dus is het onderwijs heel persoonlijk. De docenten zijn heel goed en hebben interessante en leuke opdrachten om het Spaans onder de knie te krijgen. Na de lessen waren er elke dag activiteiten, van salsalessen tot een city tour en tot een show van de Chileense volksdans ‘Quechua’. Ik heb daar vaak aan meegedaan om zo andere studenten en de Chileense cultuur te leren kennen.

’s Avonds gingen we veel uit in de discotheek waar we, als studenten van mijn school, gratis pisco (een Zuid-Amerikaanse sterke drank) kregen en bovendien heerlijke Zuid-Amerikaanse hitjes werden gedraaid, waar ik na één avond al enorm fan van was.

In Santiago heb ik niet alleen enorm veel Spaans geleerd, ik zit nu namelijk twee niveaus hoger met Spaans, maar ook enorm goede vrienden gemaakt, die ik tot op de dag van vandaag nog steeds spreek. Ook al wonen ze over de hele wereld, blijkbaar is deze gedeelde ervaring sterk genoeg om vrienden te blijven!

*Het studentenhuis is inmiddels gesloten en studenten verblijven nu in gastgezinnen.